Inleiding

De Engelse tuin of ook wel cottagetuin genoemd is een landelijk ingerichte tuin met idyllische plekjes en een romantische sfeer. Het is een persoonlijk paradijsje waarin je kan genieten van de verschillende geuren en kleuren. Wil je weten hoe je deze typische Britse tuinstijl kan vormgeven op jouw perceel? Lees dan zeker verder! Met deze 4 tips tover je jouw gazon in een wip om tot een echt Engels oord van genot.

Een kleurreijke bloemenborder

Een Engelse tuin kan onmogelijk bestaan zonder kleurrijke bloemenborder. Dat is het element bij uitstek om de typische Engelse sfeer in jouw tuin te benadrukken. De planten in een bloemenborder worden opgebouwd van laag naar hoog. Meestal gaat men in drie rijen aan de slag, met op de eerste rij de lage planten, op de tweede rij de middelmaat en op de derde rij de hogere beplanting. Zo zijn alle bloemen en planten goed te zien. De vorm van het geheel kan zowel strak als organisch zijn. Belangrijk is om alle verschillende gewassen door elkaar te gebruiken. Je streeft naar zoveel mogelijke variatie dus combineer heesters, bolgewassen, vaste planten en eenjarige soorten. Om er ook geen kakafonie van te maken, kan je groeperen per 5-tal. Om de border aan de voorzijde af te bakenen, kan je gebruik maken van een natuurlijke afboording uit hazelaartakken of wilg.

Een Engels landhuisje

Ben je al in verschillende Engelse tuintjes geweest? Dan merkte wellicht op dat bijna overal een klein of groot bijgebouw dienst doet. Je wil immers met volle teugen kunnen genieten van de fauna en flora in je tuin. Zo mag een gezellige plek om buiten te eten of een lounge niet ontbreken. Een typisch Engels landhuisje wordt opgebouwd in eik of sparrenhout en heeft een charmante, rustieke uitstraling. Een aanbouw kan je opbouwen vertrekkende vanuit een module of bouwpakket. Op die manier zijn de houtverbindingen reeds uitgefreesd en passen de onderdelen als puzzelstukjes in mekaar. Wil je volledig vrij zijn in ontwerp en deins je er niet voor terug om de handen maximaal uit de mouwen te steken? Dan kan je uiteraard ook met losse onderdelen aan de slag en zelf verbindingen voorzien. Zowel constructiebalken, kepers, schoren, pennen, sokkels, poeren, deurkaders, ramen, dakbedekking en planchetten of blokprofielen zijn los te verkrijgen. Een maximale inspanning staat ook garant voor een maximale voldoening.

Een Britse bestrating

In heel wat Engelse tuintjes wordt er gekozen voor een combinatie tussen bestrating, een houten terras en een grasperk. Een smal wandelpaadje naar de voordeur maar ook in de achtertuin is vaak voorkomend. Omringt door kleurrijke bloemen en een haag kronkelt het pad een weg naar een rustige plekje met een zitbank of picknicktafel. De terrastegels worden meestal in een klein formaat geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan platines of kleisteenklinkers. Een combinatie met grind is zeker ook een optie.

Omheinen en poorten

Het Verenigd Koninkrijk is niet enkel gekend door zijn charmante stads- en binnentuintjes, maar ook grotere en uitgestrekte weides, erven en percelen behoren tot het straatbeeld. Hierdoor is er een typisch Engelse manier van omheinen ontstaan: de post en rail. Wil je deze toepassen op jouw landgoed en draag je duurzaamheid hoog in het vaandel? Dan kan je kiezen voor een post en rail in robiniahout. Robinia of pseudo-acacia is de enige Europese hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1. Vrij vertaald, komt dat overeen met een levensduur van 25 jaar en langer in contact met grond en aarde. Doordat er zowel een rustieke gekloven versie bestaat als ook een nettere bezaagde variant is deze weideomheining makkelijk in te passen in elke woon- en tuinstijl. Een weide of ook een doorsnee tuin wordt vaak afgesloten met een poort. Ook hiervoor is de gekende Engelse stijl een prima keuze. Een Engelse weidepoort of boogpoort kan zowel in lariks als in eik aangekocht worden.

Heeft deze pagina je geholpen?
Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving