Inleiding

Wij hebben zo een vurige passie voor hout, dat soms de vonk wel eens overslaat. Dan krijgen we gebrand hout. Door het hout licht of zwaarder te verbranden krijgen we niet alleen een unieke afwerking, maar ook een meer duurzaam materiaal dat regen en wind kan doorstaan. De vele voordelen van deze techniek zijn al bekend bij de Japanse bevolking, maar dan onder de naam ‘Shou Sugi Ban’ (焼杉板) of ‘Yakisugi’ (焼杉). Klink het allemaal een beetje als Chinees of Japans? Laten we even alle geheimen van deze techniek ontrafelen en een reis maken door prachtige Japanse steden.

Zwarte planken:
  • Keuze uit de Kyoto, Osaka en Sendai.
  • Duurzame zwarte kleur en leuke textuur.
  • Met korrelige structuur of met de nerven bloot.
Bekijk alle zwartgebrande planken
Bruine planken:
  • Keuze uit de Kumamoto, Sapporo en Nara.
  • Minder lang gebrand.
  • Kan je behandelen met houtolie of beits.
Bekijk alle bruingebrande planken

Video en checklist

De belangrijkste kenmerken:
  1. Zwaar verbrande planken zien zwart.
  2. Licht verbrande planken hebben een lichtere bruine, kleur.
  3. Benadruk de prachtige houttekening met de Sapporo.
  4. Met een olie kan je langer genieten van die unieke kleur en textuur.
  5. Kies je voor Siberisch lariks of sparrenhout?

Keurmerk van de Vikingen

De techniek om hout te verbranden bestaat al eeuwen. Zelfs de Vikingen gebruikten de techniek om hun boten beter te beschermen en te verduurzamen. Ook vandaag de dag is gebrand hout nog erg trendy, niet alleen voor de duurzaamheid, maar ook voor het mooie uiterlijk. Het is dankzij deze duurzaamheid dat dit hout niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten kan worden gebruikt. Denk maar aan gevelbekledingen voor woningen, poolhouses en zelfs poorten. Zo zie je maar dat deze unieke planken veel toepassingen kennen.

Zo veel mogelijkheden met gebrand hout!

Maar gebrande planken zijn niet alleen verkrijgbaar in een gitzwarte kleur. Door het hout op een andere manier te branden, te borstelen of te oliën, zullen we een heel ander resultaat bekomen. Als we het hout kort verbranden, krijgen we een donkerbruine kleur. Een lange verbranding resulteert eerder in een zwarte tint. Daarnaast kunnen we de typische verkoolde textuur behouden, of juist afborstelen om de houtstructuur met nerven en knopen opnieuw zichtbaar te maken. Door het hout te behandelen met een olie zullen we langer genieten van die unieke kleur, of juist de kleur aanpassen. Wat betreft houtsoorten kan je kiezen tussen Siberisch lariks of sparrenhout. Ten slotte kan je nog kiezen tussen verschillende vormen, zoals afzonderlijke latjes, planchetten of Z-profielen.


Kies je voor zwarte of bruine planken?

Al deze verschillende mogelijkheden komen misschien wat overweldigend over. Daarom dat we een opdeling maken tussen zwarte planken die voor een langere tijd zijn gebrand en bruine planken die korter zijn blootgesteld aan een vlam. Alle planken, ongeacht het type, worden gebrand in een speciale oven bij temperaturen van meer dan 1200°C. Er zijn drie verschillende afwerkingen per tint, die we stuk voor stuk gaan bespreken.

Zwarte planken: Kyoto, Osaka en Sendai

We beginnen met de Kyoto, wat ook de meest bekende afwerking is. Deze planken zijn zowel aan de voor- als achterkant gebrand, maar de focus ligt toch op de voorkant. Door de lange verbranding krijg je een mooie, korrelige houtskoolstructuur die we verder beschermen door middel van een naturelle olie voor een uniforme kleur over heel de plank. Deze verkoolde textuur is ook de afwerking die je het meeste ziet in Japan. Deze unieke structuur zal doorheen de tijd lichtjes verweren, waardoor de donkerbruine, gebrande kleur naar boven komt. Zo krijg je een mooie speling tussen de zwartgeblakerde stukken van de plank en de donkerbruine plekjes.

Een tweede soort bij de zwarte planken is de Osaka, vernoemd naar de drukke, hippe stad in de buurt van Kyoto. Net zoals bij de vorige soort worden de planken lang gebrand, maar vervolgens borstelen we de korrelige, verbrande structuur weg. Nu blijft enkel de zwarte kleur over en kunnen we de nerven en knopen beter zien. Het gevolg is dus een belijnde tekening die goed zichtbaar is op de zwarte achtergrond. Deze afwerking is zo sterk dat je er zelfs met een hogedrukreiniger op kan spuiten zonder de plank te beschadigen. Wil je het hout extra gaan beschermen, dan kan je ze lakken met een olie met Uv-filter die je om de tien jaar opnieuw aanbrengt. De zwarte kleur zal eerst glanzend zijn, maar zal na verloop van tijd wel matter gaan worden.

De derde soort van de zwarte planken noemen we Sendai. Deze worden net zoals de vorige afwerkingen eerst lang gebrand, vervolgens geborsteld en ten slotte opnieuw gebrand. Zo hebben we weer die typische houtskoolstructuur die we ook beschermen met een olie. Maar wat is nu het verschil met de Kyoto? Doordat er bij de Sendai een zwarte tussenlaag is, zal na verwering van de korrelige structuur de plank nog steeds mooi zwart zijn, terwijl bij de Kyoto eerder donkerbruine stukken naar boven zullen komen.

Bruine planken: Sapporo, Nara, Kumamoto

Je zou het misschien niet zeggen, maar de bruine planken worden nog steeds gebrand zoals bij de zwarte planken, hetzij minder lang en intensief. Hier ga je dus geen korrelige houtstructuur aantreffen, maar wel een zwartgeblakerde tekening die tevoorschijn komt.

Een eerste voorbeeld van deze bruine planken is de Sapporo. Om te beginnen, verbranden we het hout lichtjes om die donkerbruine kleur te verkrijgen, maar daarna gaan we hier met een borstel over om de donkere nerven en knopen meer tot hun recht te doen komen. Ten slotte behandelen we het met een olie zodat de originele kleur van het hout toch nog naar boven komt en we een heel mooi contrast krijgen tussen de gebrande houtstructuur en de lichter bruine lijnen tussen iedere nerf. Planken met deze Sapporo-afwerking zijn ideaal voor binnen te gebruiken. Wil je het toch als gevelbekleding (of elke andere toepassing voor buiten) gebruiken, dan raden we toch aan om het materiaal te behandelen met een transparante Uv-filter, en dat eens om de drie à vier jaar. Zo zal die mooie bruine kleur niet vergrijzen en behouden we langer dat typisch contrast.

Vernoemd naar de stad van de vrede, de Nara planken zijn de ideale oplossing voor een natuurlijke en duurzame bekleding voor zowel binnen als buiten. Na een lichte branding, worden ook deze planken geborsteld en vervolgens geolied. Ze zijn wel langer gebrand dan bij de Sapporo, maar net niet zo lang als bij de zwarte soorten. Hierdoor krijg je een donkerbruine, bijna zwarte afwerking. Het borstelen zorgt er opnieuw voor dat de typische houttekening mooi tot uiting komt. De zwartgeblakerde afwerking is ook dieper in het materiaal gebrand, waardoor het ook langer zal meegaan in alle weersomstandigheden buiten. Je kan wel een extra beschermende laag olie aanbrengen, maar dit is alleen elke vijf tot zeven jaar nodig.

De laatste soort van de bruingebrande planken noemen we Kumamoto. Net zoals de vorige versies zullen we het hout eerst branden, dan borstelen en vervolgens oliën. Maar het verschil is dat de focus niet ligt op de verbranding, maar wel op de borsteling. Ze worden namelijk tweemaal geborsteld, om die mooie houttekening mooi naar voren te doen komen. Hier kiezen we ook voor een olie die eerder een grijsbruine tint heeft. Een laatste stap is het polijsten van het hout, waardoor we een prachtige patine krijgen en een combinatie tussen het gebrand hout en de kleur van de olie. De focus is hier dus nog meer op de houtstructuur en het verschil in textuur.

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Gevelbekleding

Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?
Jouw gevel: met 2-zijdige of 4-zijdige tand-groef planchetten?

Wie legt er nu niet graag een puzzel in de avond? Zo ontspannend en leuk om te zien hoe elk stukje perfect in elkaar past. Wist je dat jouw gevel net zo’n makkelijke puzzel kan zijn?

Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?
Durasid gevelbekleding: Urban, Foresta, Original of Natural?

Je woning of een stijlvol bijgebouw is natuurlijk niets zonder een prachtige gevel. Je hebt misschien al gedacht aan hout, maar het jaarlijkse onderhoud schrikt je toch wat af. En je wilt decennialang genieten van die warme, charmante kleur van een houten bekleding.

De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur
De opbouw van gevelbekleding: tips voor je lattenstructuur

Je wil graag je gevel opsmukken met een houten latje, planchetje of plankje, maar je vraagt je af hoe dat precies in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg met een essentieel onderdeel van gevelbekleding: de achterliggende lattenstructuur, of ook wel het regelwerk genoemd. De achterliggende structuur is de basis voor een iedere houten gevelbekleding.

Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?
Wat is het verschil tussen geschaafd, geschuurd of fijnbezaagd hout?

“Had je die latten graag fijnbezaagd of geschaafd?” “Deze terrasplanken zijn geschuurd en klaar voor gebruik.” “Met een geborstelde planchet heb je een mooie gevel.”

Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!
Welke steigerhout kies jij? De grote vergelijking!

Vraag jij je ook af wat steigerhout en aanlegsteigers met elkaar te maken hebben? Begrijp je niet goed wat het verschil is tussen een plank van steigerhout en een ‘gewone’ plank? Gedaan met twijfelen!

Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding
Het verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Stel je voor: je hebt besloten om voor een prachtige look te gaan en de gevel van je huis of bijgebouw in hout te bekleden. Je hebt je favoriete houtsoort gekozen en je kan niet wachten om je materialen te bestellen. Maar dan wordt jou een vraag gesteld waar je het antwoord niet op weet.

Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?
Gevelbekleding met open lattenstructuur of gesloten blokprofiel?

Denk je eraan je gevel te bekleden met het mooie effect van fijne houten latjes? Dan kan je daarbij kiezen tussen een open of een gesloten lattenstructuur. Wij helpen je even op weg bij de verschillen en voordelen van beide systemen.

Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?
Enkel, dubbel of triple blokprofiel? Wat is het verschil?

Plan je je gevel te bekleden of nieuw leven in te blazen met hout, maar raak je niet wijs uit de talloze mogelijkheden van planken, planchetten en profielen? Als gevelbekleding met een blokprofiel jou wel wat lijkt, dan helpen wij je alvast een stapje vooruit, en leggen uit hoe je kiest tussen de verschillende blokprofielen: enkel, dubbel, tripel, of vierdubbel.

Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen
Welk type gevelbekleding past bij jou? Een overzicht van de profielen

Gevelbekleding is er in alle soorten en maten. Vaak is het niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren doordat er zoveel modellen op de markt zijn. Toch is het belangrijk om van begin af aan de juiste keuze te maken, want een gevelbekleding plaats je voor een lange periode.

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving