Terrasplanken van composiet doen je geen verdriet

Inleiding

Je wil graag een houten terras aanleggen in je tuin of aan je huis. Verschillende houtsoorten kunnen jou daarvoor bekoren. Je overweegt vooral de tropische terrasplanken, want je valt voor de prachtige houttekeningen zonder knopen en gaat voor een zo stabiel en vormvast mogelijk terras. Je streeft daarbij de perfectie na en vindt elk detail belangrijk. Als je jezelf kan vinden in deze beschrijving, dan moet je voor je terras niet alleen hout in overweging nemen, maar ook composiet! Waarom precies, dat lees je hieronder.

Video en checklist

De belangrijkste kenmerken:
  1. Het heeft een natuurlijke charme zoals hout.
  2. Veel variatie in kleuren beschikbaar.
  3. Verandert niet van kleur.
  4. Onderhoud is een makkie.
  5. Decennialang genieten!

Wat is composiet?

Composiet ziet er erg uit als hout, maar is het niet. Het is een samenstelling van houten vezels uit houtzagerijen, en kleine deeltjes gerecycleerd plastic. Composiet ontleent zijn naam aan het Engels: Wood Plastic Composite. In het Nederlands gebruiken we de afkorting daarvan: WPC, of gewoon ‘composiet’, dat is makkelijker. Als je de houtvezels en de plastiekdeeltjes samenperst, krijg je een erg stevig product dat een duurzaam en ecologisch alternatief is voor hout. Composiet is de laatste jaren erg in opmars. We zetten daarom graag eens de voordelen van een terras in composiet op een rijtje.

Esthetische voordelen

Vroeger klonk wel eens de kritiek dat composiet terrasplanken nep en plasticachtig oogden. Vandaag is dat niet meer het geval. Dat heeft vooral te maken met een enorme evolutie in productietechnieken. Die zorgen voor betere kleuren en zelfs houttekeningen die composiet de natuurlijke charme en uitstraling van hout geven.

Een ander voordeel van een terras in composiet is de grote variatie in afmetingen. Daar waar breedtes en lengtes bij hout invloed kunnen hebben op de stabiliteit van een terras, heeft composiet een perfecte stabiliteit in elke maat. Zo heb je de keuze uit smalle planken van bijvoorbeeld 12 of 14 cm breed, maar ook brede planken van 20 of 24 cm zijn even stabiel. Bij composiet geldt dus een volledige vrijheid om te kiezen voor de terrasplanken die het beste in je tuin passen.

Naast veel afmetingen heeft composiet ook een brede waaier aan kleuren. Wil je jouw terras graag lichtbruin, donkerbruin, grijs, zandkleurig, antraciet, amandelbruin, crèmekleur of zelfs zwart? Geen enkel probleem! Het grote voordeel aan die composietkleuren is dat ze niet vergrijzen zoals dat bij hout gebeurt. Eens je dus je favoriete kleur hebt gekozen, kan je er nog je hele leven lang van genieten.

Onderhoudsvoordelen

Een van de grootste voordelen aan een composiet terras is waarschijnlijk zijn onderhoudsvriendelijkheid. Een je terras geplaatst is, hoef je er qua onderhoud bijna niet meer naar om te kijken. Leuk, toch? Is je terras vuil door regen, dorre bladeren of andere weersomstandigheden? Met een harde borstel doe je je terras weer doen blinken in een mum van tijd! Vet- of andere vlek gemaakt? Composiet kan er tegen! Slaap dus gerust op twee oren bij je volgende barbecue of kinderfeestje, en mors erop los!

Terrasplanken van composiet zullen na verloop van tijd ook niet gaan splinteren of barsten vertonen. Oliën of beitsen is dus niet nodig en je kan er steeds zonder zorgen met blote voeten op lopen.

Conclusie

Kortom: een uitstraling van hout, een perfecte stabiliteit, kleurvast en onderhoudsvriendelijk. En oh ja, hadden we al gezegd dat composiet superduurzaam is en een leven lang kan meegaan? Wij zijn alvast overtuigd van een terras in composiet. En jij?

Heeft deze pagina je geholpen?

Andere keuzehulpblogs over Terras

Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?
Terras in massieve bamboe of bamboecomposiet?

Sam Gooris zong ooit “Laat het gras maar groeien”. En wat is toevallig de snelst groeiende grassoort ter wereld? Ja hoor, dat is bamboe!

Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen
Een verhoogd terras in hout: hoogteverschillen opvangen

Het terras aan jouw woning, dat ziet er erg stijlvol uit als het mooi gelijk loopt met de dorpel van je achterdeur of van een schuifraam. Maar om dat goed te krijgen, moet je soms het terras wat verhogen. Of misschien loopt je tuin niet 100% recht, maar je wilt wel dat je terras mooi vlak loopt.

Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?
Klinkers of grind: wat is het beste voor je oprit?

Wie even door de Vlaamse steden en gemeenten rijdt, ziet al snel woningen met een oprit uit ofwel kiezelsteentjes, ofwel klinkers. Dit zijn twee echte klassiekers wanneer het gaat over de aanleg van een oprit. Als je een eigen oprit wilt plaatsen, dan moet je natuurlijk zelf nog de keuze maken.

Een terras in houten planken of tegels?
Een terras in houten planken of tegels?

De zon schijnt, tijd om te genieten van een stijlvolle en zalige tuin. Een stevig terras mag hierbij niet ontbreken! Waar zal je immers alle barbecuefeestjes organiseren?

Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!
Bankirai of ipe terrasplanken? De vergelijking!

Doet het woord ‘bankirai’ bij jou een belletje rinkelen? Deze houtsoort is een tropische hardhoutsoort die veel wordt gebruikt voor een stijlvol terras aan te leggen of voor vlonders. Wij vertellen graag aan iedereen over de duurzaamheid en kwaliteit van deze houtsoort.

Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!
Azobe of douglas steenschotten? De vergelijking!

“Huh? Is het steen? Komen ze van Schotland?”

Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!
Padouk of tali terrasplanken? De vergelijking!

Wat is een fantastisch barbecuefeest, zonder een magnifiek houten terras? Welke planken kies je dan? Veel mensen gaan dan voor padouk, omdat het gekend staat om zijn zeer hoge duurzaamheidsklasse.

Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?
Terrasplanken in thermowood of tropisch hardhout?

Je droomt ervan om je tuin op te smukken met houten planken, dus surf je snel naar de EXZO webshop om je keuze te maken. Maar al snel begint je hoofd te draaien van alle soorten die er bestaan. Natuurlijk kijk je eerst naar de prijs en de kleur van het hout, maar er zijn nog andere factoren waar je op moet letten voor je een keuze maakt.

De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!
De beste natuursteen tegel kiezen? Lees deze 4 tips!

Geef toe, het is vaak lastig om wegwijs te geraken doorheen de meer dan 1000 soorten blauwsteen. Elk type heeft zijn specifieke kenmerken, van de Oosterse varianten tot de Belgische. Past de steen ook voor de doeleinden die je wil bereiken?

Bancontact
Visa
Maestro
Mastercard
iDeal
Apple Pay
Google Pay

Bank overschrijving